06-02-2018 от Отдел продаж (объявление деактивировано, контакты не отображаются)
Продам: Лимонна кислота
www.chem.com.ua
e-mail: [email protected]
Tel: +38 044-228-08-72
Tel: +38 098-882-15-15

Лимонна кислота

Хімічна формула: C6H8O7
Щільність: 1,66 г / см³
Реєстр. номер CAS: 77-92-9


Лимонна кислота (2-гідроксіпропан-1,2,3-трикарбонова кислота, 3-гідрокси-3-карбоксипентандіова) HOOC-CH2-C (OH) COOH-CH2-COOH або (НООССН2) 2С (ОН) СООН - трьохосновна карбонова кислота . Кристалічна речовина білого кольору, температура плавлення 153 ° C. Добре розчиняється у воді, розчинна в етиловому спирті, малорозчинна в діетиловому ефірі. Слабка кислота. Солі та ефіри лимонної кислоти називаються цитратами.
Лимонна кислота, будучи головним проміжним продуктом метаболічного циклу трикарбонових кислот, грає важливу роль в системі біохімічних реакцій клітинного дихання безлічі організмів.
Оскільки цикл трикарбонових кислот використовують при диханні всі аеробні організми, то лимонна кислота в певній концентрації міститься в більшості прокаріотів і майже у всіх еукаріотів (переважно в мітохондріях). У найбільшій концентрації вона міститься в ряді рослин: в ягодах, плодах цитрусових, хвої, стеблах і листках махорки у вигляді з'єднання з нікотином, особливо багато її в китайському лимоннику навіть в більшій концентрації в зрілих - в недозрілих лимонах.
Слабка трьохосновна кислота в розчині піддається електролітичній дисоціації.
Являє загальні для всіх карбонових кислот властивості. При нагріванні вище 175 ° C самої по собі, а також з міцними кислотами, лимонна кислота переходить в аконітову кислоту, а при сухій перегонці, втрачаючи воду і вуглекислий газ і при одночасному утворенні ацетону, в ангідриди ітаконова і цітраконова кислоти. У реакціях з сильними окислювачами (перманганат калію, бертолетова сіль) переходить в акрилову кислоту і етиленоксид. У водному розчині утворює хелатні комплекси з іонами кальцію, магнію, міді, заліза та ін.
Лимонну кислоту раніше отримували з соку лимона і біомаси махорки. В даний час основний шлях промислового виробництва - біосинтез з цукру або цукристих речовин (меляса) промисловими штамами цвілевих грибів Aspergillus niger.
Сама кислота, як і її солі (цитрат натрію, цитрат калію, цитрат кальцію, дицитрат Трікалі вісмуту), широко використовується як смакова добавка, регулятор кислотності і консервант у харчовій промисловості (харчові добавки E330-Е333), для виробництва плавлених сирів, напоїв, сухих шипучих напоїв.
Застосовується в медицині, в тому числі в складі речовин, що поліпшують енергетичний обмін (в циклі Кребса).
У косметиці використовується як регулятор кислотності, буфер, хелатуючий агент, для шипучих композицій (ванни).
При прийомі всередину в невеликих дозах (наприклад, при вживанні цитрусових) активує цикл Кребса, що сприяє прискоренню метаболізму.
У нафтовій промисловості при бурінні нафтових і газових свердловин використовується для нейтралізації високого рівня pH бурового розчину (після лужних ванн).
У будівництві лимонну кислоту застосовують як добавки до цементу і гіпсу в'язкому для уповільнення зчеплення.
Лимонна кислота може використовуватися для травлення друкованих плат (спільно з перекисом водню).
Широко використовується у побутовій хімії в якості очищаючого засобу.
Лимонна кислота міститься в організмі людини.
Суха лимонна кислота і її концентровані розчини при попаданні в очі викликають сильне подразнення, при контакті зі шкірою можливе слабке подразнення. Одноразово при вживанні всередину великих кількостей лимонної кислоти можливо: подразнення слизової оболонки шлунка, кашель, біль. При вдиханні пилу сухої лимонної кислоти - подразнення дихальних шляхів.
Лимонну кислоту транспортують усіма видами транспорту. Лимонну кислоту зберігають в закритих складських приміщеннях на дерев'яних стелажах чи піддонах при відносній вологості повітря не більше 70%.

www.chem.com.ua

e-mail: [email protected]

Tel: +38 044-228-08-72
Tel: +38 098-882-15-15
Tel: +38 093-880-15-15
Tel: +38 063-876-88-97
Tel: +38 066-306-10-50
Tel: +38 050-777-32-32

Skype: chem.com.ua
http://chem.uaprom.net
Цена: 31